Výstava Červotoč 8. - 26. 9., Vernisáž se koná 8. 9. od 15.00 hod.

Datum: 
08.09.2018 15:00

Výstava Červotoč 8. - 26. 9., Vernisáž se koná 8. 9. od 15.00 hod.

Společná výstava Markéty Knorové, Evelíny Ženíškové, Karolíny Bathory a Alžběty Moravcové

Při prohlížení výstavy jako celku lze spatřit rozličné spektrum uměleckého projevu, od keramiky, přes grafiku, kresbu až po trojrozměrné objekty. I přes tuto variabilitu je však patrný jeden společný jmenovatel – upřímný zájem o autorskou tvorbu. Z této úvahy se také zrodil tematický základ výstavy. Umělecký zájem jako hnací motor kreativity a otázka toho, kdy se zájem stává posedlostí. Tematika posedlosti je v jakémkoliv druhu umění řešena již od nepaměti a jako poměrně abstraktní pojem v sobě obsahuje mnoho možných interpretací a vztahů - pro někoho jde o stále se navracející myšlenku, které se neumí zbavit, pro jiného je to konstantní obsese. Ve vizualitě vystavených děl je patrná ve stále se navracejícím ornamentu, nervózní kresbě i v opakujícím se otáčení hrnčířského kruhu. Někdy může jít o věc pozitivní, jež nás vede k horečné aktivitě, někdy v sobě nese negativní důsledek neschopnosti opustit škodlivé.

Proč tedy Červotoč? Tento brouk, který se zahryzává a prožírá dřevo a vytváří v něm klikaté a komplexní prohlubeniny pro výstavu představuje právě metaforu posedlosti. Škodlivého brouka se jen tak nezbavíte a svými oblými cestičkami je schopný narušit jakkoliv bytelný kus nábytku či trámu stejně, jako neodbytná myšlenka často narušuje vyrovnaný stav mysli. Červotoč možná začíná jako malý neškodný brouček, ale jeho činnost končí úplným přetvořením něčeho, o čem bychom nikdy neřekli, že může být ohroženo. Stejně tak pouhá záliba ve výtvarném projevu může začínat jako pouhý zájem, ale postupem času se může rozvinout do neschopnosti dělat cokoliv jiného. A ovoce této posedlosti přináší tato výstava.

Zveme Vás proto na vernisáž, která se uskuteční 8. září v Chaberském dvoře od tří hodin. Součástí vernisáže bude i autorský přednes poezie Karolíny Bathory s hudebním doprovodem.

Fotogalerie: 
Adresa: 
Městská část Praha-Dolní Chabry
Hrušovanské nám. 253/5
Praha 8 - Dolní Chabry
Česká republika
50° 8' 47.0796" N, 14° 26' 44.5812" E
CZ