Poděkování za pomoc s úklidem Ďáblického háje

Jarního úklidu v Ďáblickém háji se dle organizátorů zúčastnilo přes 100 lidí. Odpadu se podařilo sesbírat opravdu hodně, především pak byla vyčištěna největší ohniska nepořádku. Celkem se zaplnil víc než celý jeden velký kontejner. Níže přikládáme poděkování jednoho z organizátorů. Akce bude proto pokračovat i v dalších obdobích v následujících termínech:

  • sobota 18. září 2021,
  • sobota 2.dubna 2022,
  • sobota 17.září 2022.

Poděkování všem, kteří se podíleli na úklidu Ďáblického háje

Ďáblický háj je typickým pražským rekreačním lesem, který však skrývá i zajímavou přírodní památku.

V době, kdy po planetě Zemi pobíhali ještě dinosauři, byl vrch Ládví ostrůvkem v druhohorním moři. Doklad mořské příbojové činnosti v době svrchní křídy, tj. 100,5 až 93,9 milionů let před naším letopočtem, se zachoval v opuštěném buližníkovém lomu, který je také jediným místem nálezu deseti nových druhů křídových foraminifer (mořští prvoci) na světě.

Ani Ďáblickému háji se nevyhnul kůrovec a dnes už jenom pamětníci pamatují procházky ve stínu mohutných smrků, modřínů a borovic.

O co ubylo zeleně, přibylo návštěvníků. Mnozí z nich jsou jen její uživatelé, proběhnou se porostem, vezmou to přes novou výsadku stromků, udělají si kdekoliv piknik s ohněm, zakličkují na kole mezi stromy, adrenalin podpoří alkoholem, ohleduplností k ostatním ani úklidem se neobtěžují.

Naštěstí existují i jiní, kteří si lesa váží. Právě z nich se rekrutují ti, kteří se zúčastnili úklidu Ďáblického háje 27. března. Je optimistické, že přicházejí nejen ti starší, ale stále víc i rodiny s dětmi, a ty opravdu nadšeně uklízejí. Je povzbuzující, že stále více se objevují návštěvníci lesa, kteří tak nějak samozřejmě denně les uklízejí, takové tiché a milé poděkování přírodě.

Úklid byl úspěšný, kontejner se rychle zaplnil. Všichni ti, kteří po úklidu les navštívili, měli stejný pocit, les jako by ožil. Proto ještě jednou díky všem zúčastněným a také oficiálním partnerům, bez jejichž vstřícnosti a pomoci by se nám dílo tak nedařilo.

Těšíme se na vás při podzimním úklidu v sobotu 18. září 2021 od 9:00 hodin v areálu zdraví.

Pavel Marvánek
 

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.