Slovo starostky duben 2022

Milí Chaberáci,
koncem měsíce února nás všechny zasáhl útok Ruska na Ukrajinu. Rusko začalo nevyprovokovanou válku a vraždí i civilisty. Ve světle těchto událostí si naše společnost opět musí uvědomovat, na jak křehkých základech stojí fungování demokratického světa a jak snadno zranitelné jsou principy, které vyznáváme. Do ČR postupně přichází desítky tisíc ukrajinských uprchlíků a několik jich nalezlo otevřené dveře také v Dolních Chabrech. Mnozí jsme se s pomocí zapojili osobně, jako úřad jsme pak v Kulturním centru uspořádali sbírku potravin a drogerie pro Potravinovou banku Praha a schválili jsme finanční prostředky, které půjdou na materiální pomoc. TJ Sokol pořádá sbírku potřebného a školku pro ukrajinské děti. Katerína Vedejová pak sbírku oblečení, ze které oproti původnímu plánu pomáhá konkrétním rodinám a výtěžek z bazaru oblečení půjde jak na pomoc ukrajinským rodinám, tak na pomoc rodinám samoživitelů, protože i na ty je třeba myslet. Mnoho rodin nabídlo bydlení a stravu ve svých bytech či domovech. Moc děkuji všem, kteří v této krizové situaci jakkoliv pomáháte.
Na domácí půdě proběhla v únoru a březnu dvě zasedání zastupitelstva. Schválili jsme na nich letošní rozpočet a můžeme se nyní plně věnovat potřebnému rozvoji městské části. Důležitou zprávou je také změna ve vedení městské části. Dosavadní koaliční spolupráce se jevila již delší dobu jako nefunkční a v rozporu s principy koaliční smlouvy, z čehož vyplynula ztráta důvěry a rozpad koalice. 
Při veřejných jednáních zastupitelstva jsme se neshodli na podobě dohody o dalším rozvoji s developerem Nových Chaber ani na schválení Memoranda o spolupráci při výstavbě sdruženého elektroenergetického vedení přenosové soustavy, která prochází i územím Dolních Chaber. Pro oba důležité dokumenty se mezi zastupiteli koalice nenašla většinová shoda, čímž se poukázalo na odlišné pohledy na směřování naší městské části. Na posledním zasedání 7. března jsme proto zvolili novou Radu MČ, jejíž personální obsazení je uvedeno dále ve Zpravodaji. V každém případě je v ní nejvyšší počet žen. 
Z čeho můžeme mít všichni radost, je dokončení jedenácti prvostupňových tříd, na jejichž vybavení jsem na podzim loňského roku od pražského magistrátu získala finanční podporu. Děti si moc pochvalují zejména tu válecí část vybavení tříd.
Mám velkou radost, že se nám daří školu dále zútulňovat a dovybavovat. V letošním roce bychom rádi pokračovali i odbornými učebnami. 
Užívejte si stále slunečnější jarní dny a přeji všem krásné Velikonoce!

Vaše KŠŠ

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.