Slovo starostky únor 2023

Je 14. ledna večer, píši úvodník, máme za sebou první kolo prezidentských voleb a víme, kdo postoupil do kola druhého. Až budete číst tyto řádky, o prezidentovi pro příštích pět let už bude rozhodnuto. O volbu v Chabrech strach nemám. Dolní Chabry měly v prvním kole opět jednu z nejvyšších volebních účastí: krásných 79,07 %. Děkuji vám za to a doufám, že vám vydržela i pro kolo druhé.
„Jen ten, kdo je (dostatečně) chrabrý, troufne si publikovat (nekonečné) Chabry.“ Takové je motto knihy Románský kostel v Chabrech a jeho předchůdci od pánů Zdeňka Dragouna a Michala Trymla, věnované chaberskému kostelu. Kniha je výsledkem záchranného archeologického průzkumu, který započal bezmála před 50 lety. Při příležitosti jejího křtu se u nás v knihovně sešli archeologové, ředitel Pražského památkového ústavu a tehdejší brigádníci na pracích kolem kostela. Akce to byla krásná. Pro nás je kniha cenným zdrojem informací, potvrzujícím výjimečnost našeho kostela, a já věřím, že spolu s církví pomůže při získávání financí na jeho opravu. Knížku si můžete zakoupit u členů OSOP či zapůjčit u nás v knihovně. Více informací o chaberském kostele zaručeně nikde jinde nenajdete. 
Chrabří jsme i my, Chaberští. Poměrně často se teď o Chabrech píše. Už nejen v souvislosti s okruhem, ale i s vedením vysokého napětí. O Chabrech se píše i v březnovém čísle časopisu Moderní obec. Máme teď takové období, že každou chvíli proti někomu tasíme drápy. Po záměru datacentra přišlo před Vánoci vedení vysokého napětí, a vzhledem ke schůzce, kterou na příští týden svolalo ministerstvo dopravy, očekávám i zahájení řízení EIA ve věci našeho úseku Pražského okruhu nejpozději v březnu.
Po roce a čtvrt magistrát hlavního města potvrdil developerovi Star Group původní rozhodnutí o umístění etap H a I s jednou změnou: může začít stavět, až dosáhne kolaudačního souhlasu pro přeložku vsakovací zařízení, nad kterým má stát etapa I. Schválení těchto etap magistrátem souviselo i se změnou územního plánu, tzv. Z2832, přijatou na podzim roku 2018, která dává developerům možnost podmínečně přípustně navýšit kód míry využití území, tedy navýšit výstavbu. Dle našeho názoru developer pro něj u nás nesplnil kritéria, dle názoru magistrátu ano. O dalším postupu vás budeme informovat.
Co se týká slibované výměny autobusových přístřešků: zastávka V Kratinách by měla být v brzké době hotova. Oseckou zkomplikovaly kabely umístěné nízko pod povrchem chodníku a její realizace se posunula na druhou polovinu února. Na přelomu ledna a února se má vyměnit přístřešek na Bíleneckém náměstí pod kostelem. 
Na závěr bych vás ráda ujistila, že o oblíbené Kavárničky pro dříve narozené nepřijdete. Od února v nich pokračujeme v čajovně každou první a třetí středu v měsíci, jak bývalo zvykem. A možná přijde i Hanka Kunešová. 
Přeji krásný únor a těším se na všechna únorová setkání. Zcela s jistotou na Chaberském masopustu 18. února, kdy vládu nad městskou částí převezmou masky. 

 Vaše KŠŠ

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.