Přispějte na opravu chaberského kostela Stětí sv. Jana Křtitele

Chaberský kostel Stětí sv. Jana Křtitele se dostal do stavu, kdy nutně vyžaduje opravy vážně narušené statiky. Ty jsou v projektu vyčísleny na více než tři miliony korun. Zhruba polovinu potřebných financí se podařilo získat díky grantu, značná část stále ještě chybí. Společenství okolo 800 let staré památky proto vypsalo veřejnou sbírku.

Chci přispět na portále Donio.

Jak dokazují obrázky, statika obvodových stěn románského kostela chátrá, stále se zhoršuje a praskliny jsou rok od roku větší. Spolek OSOP a městská část na problém dlouhodobě upozorňují vlastníky kostela Římskokatolickou farnost Praha-Prosek.

Cena oprav narušené statiky byla projektem vyčíslena na 3 225 716 Kč. V loňském roce byla vlastníkem kostela podána na pražský magistrát žádost o grant, která nakonec vyšla a grantová komise přislíbila na opravy částku 1 400 000 Kč. Dalších 200 000 Kč by se mohlo podařit získat z Havarijního programu Ministerstva kultury. Zbylou částku však musí dofinancovat vlastník a jeho zdroje nejsou příliš velké.

Společenství okolo kostela proto vyhlásilo na zbývající finance 5. června 2024 veřejnou sbírku na portále Donio. Zapojit se do ní může kdokoliv a pomoct tím zachránit kulturní památku historického významu.

Pokud se podaří získat potřebné finanční prostředky, může oprava statiky kostela začít v brzké době. Více o způsobu využití financí se poté můžete dočíst přímo na stránce veřejné sbírky.

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.