Tělocvičnu opraví stavební firma PKS Stavby. S MČ uzavřela dohodu o narovnání 

V průběhu školního roku 2022/23, tedy rok po její rekonstrukci, došlo v nové školní tělocvičně k vyboulení podlahové krytiny. Zpočátku byla vada lokalizována v jednom místě, postupně se problém rozšířil na celou plochu tělocvičny. Ta musela být po následující školní rok uzavřena a městská část hledala řešení nápravy. Městská část nyní uzavřela se stavební firmou dohodu o narovnání a do 15. října 2024 bude mít škola novou, kvalitativně lepší sportovní podlahu.  

Zhotovitel dostavby a rekonstrukce základní školy společnost PKS Stavby a.s. odmítl pochybení a neuznal reklamaci díla. V průběhu roku proběhlo mezi smluvními stranami k několika jednání, která měla vést ke zjištění příčin vlhkosti a nalezení nejlepšího řešení opravy. Dodavatel odmítal nést náklady na opravu v celé výši. Městská část investovala nemalé prostředky do zjištění příčin problému – provedlo se několik expertních posouzení, tělocvična byla opakovaně vysoušena, nebylo možné ji pronajímat. 

Žádným znaleckým posudkem nebo odbornou zprávou však nebylo jednoznačně prokázáno zavinění současného stavu a příčina neustupující vlhkosti. I z tohoto důvodu městská část přistoupila na možnost smírného řešení a uzavření dohody o narovnání, která má narovnat mezi stranami sporná práva a určit způsob provedení opravy podlahy včetně stanovení podmínek nové záruční lhůty.  

Společnost PKS Stavby se po podpisu dohody zaváže provést opravu reklamované vady plně na své náklady do 15. října 2024 a uhradit městské části veškeré náklady včetně ušlého zisku za nájemné v celkové výši přes 661 tisíc korun. Městská část naopak po zhotoviteli nebude požadovat smluvní pokutu.  

Zájem městské části je umožnit opětovné užívání tělocvičny dětem. Pro příští školní rok městská část navýšila kapacitu základní školy na 600 dětí a bude mít čtyři první třídy. Převážilo rozhodnutí uvést tělocvičnu co nejdříve do provozuschopného stavu, co víc, dosáhnout zvýšeného komfortu pokládkou kvalitativně lepší kombinace podlahového systému s roštem, který poskytuje nejlepší tlumení nárazů, minimalizuje riziko zranění a účinně chrání klouby i záda, nad zdlouhavým soudním sporem vyžadujícím vypracování dalších znaleckých posudků a s nejistým výsledkem.  

Právě z tohoto důvodu zastupitelé ve středu 26. června 2024 schválili návrh dohody o narovnání, která smírným řešením zajistí, že nyní uzavřenou tělocvičnu budou moct žáci, sportovní kroužky a širší veřejnost opět plně využívat už během letošního podzimu. 

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.