Co znamená schválený dodatek č. 6 s developerem Nových Chaber? 

Zastupitelstvo schválilo 26. června 2024 již šestý dodatek ke Smlouvě o spolupráci městské části s developerem Nových Chaber z roku 2009. Dodatek je uzavírán za účelem stanovení podmínek výstavby bytového domu „J“ a bytového domu „Chaberské terasy“, jejichž výstavba vyvolává nutnost spoluúčasti investora na vybudování a rozvoji veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti v městské části. Co dodatek přináší a jaké jsou jeho hlavní součásti? 

  1. Co plánuje developer stavět? V rámci fáze J vznikne bytový dům o dvou nadzemních sekcích se třemi podlažími + jedním ustoupeným (max. 5 700 m2 HPP). V rámci Chaberských teras vznikne bytový dům se třemi nadzemními sekcemi o výšce čtyři podlaží, resp. u dvou z nich čtyři a jedno ustoupené (max. 11 500 m2 HPP).  
  2. Získají Dolní Chabry nějakou peněžní kompenzaci? Městská část získá od developera do 20 dnů od kolaudace bytových domů 1 000 Kč za m2 hrubé podlažní plochy objektů (HPP) jako finanční kompenzaci na vybudování a rozvoj veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti. Tato částka odpovídá přechozí výši kontribuce 1 000 Kč za m2 HPP a principům stanovených v  Zásadách pro finanční kompenzace investora a zároveň jedna z vůbec největších finančních kompenzací v hlavním městě. Celková výše kontribuce za tyto dvě etapy je kolem 15 000 000 Kč.  
    Městská část může uplatnit opci na koupi komunitního centra Moringa včetně pozemků pro jeho rozšíření. V takovém případě by se o kupní cenu snížila finanční kompenzace (max. částka 7 500 000 Kč). 
  3. Jak je to s  plánovaným parkem Osma mezi etapami H a I, bude přístupný veřejnosti? Je vyjednáno, že park Osma, stejně jako v současnosti Lineární park, nebudou sloužit k soukromým účelům a budou plně veřejné pro zdejší obyvatele. Což pro městskou část znamená závazek je převzít a pečovat o ně. 
  4. Jaké vzniknou další veřejné prostory? V rámci realizace bytového domu „J“ bude ponechána plocha cca 400 m2 pro případné umístění komunitní zahrady. Developer se také zavázal realizovat cyklostezku napojenou na další trasy. 
  5. Co bude součástí fáze Zeta? Polyfunkční budova, která má vzniknout již v katastrálním území Čimice jako fáze Zeta na místě současného beachvolejbalového hřiště, bude mít dvě nadzemní sekce s pěti podlažími a jedním ustoupeným (max. 5 600 m2 HPP). Do prvního podlaží východní sekce budovy bude mít možnost městská část nominovat nájemce poskytující veřejně prospěšné služby (lékaři, vzdělávací zařízení apod.) a dále nominovat do tří jednotek nájemního bydlení určené nájemce, kteří budou mít na pět let snížené nájemné na 70 % tržního nájmu. 
    Dodatek zajišťuje také vybudování sportovního areálu, jehož podobu si vybrali občané hlasováním ve veřejné soutěži v Dolních Chabrech. Areál bude obsahovat multifunkční hřiště, hřiště na volejbal či nohejbal, pingpongové stoly, basketbalový koš, cyklo pump track, interaktivní workout zónu, běžecký ovál a další prvky. 
    Současně také pokračují jednání mezi investorem, Prahou 8, hl. m. Prahou a městskou částí o možnosti umístit v jedné z polyfunkčních budov školní zařízení. 
  6. Jak se městská část stavěla k této další fázi výstavby? Platný územní plán výstavbu takového charakteru umožňuje, a proto by stavba mohla vzniknout i bez zapojení městské části do jednání a následně dohodnutých kontribucí. Vedení městské části však považovalo za nutné s investorem jednat a dohodnout některé úpravy projektu, dostatečné záruky plnění a kompenzace nové výstavby. V průběhu jednání se vedení městské části například podařilo vyjednat snížení budovy v etapě Chaberských teras o celé jedno podlaží a veřejná cyklostezka pak bude vybudována na převážně cizích pozemcích, přičemž městské části se podařilo vyjednat vyšší záruky jejího vzniku. Celou dohodu v podobě Dodatku č. 6 ke smlouvě posléze posvětilo zastupitelstvo. 
  7. Co kdyby developer nesplnil, k čemu se zavázal? V případě zahájení výstavby v rozporu s touto specifikací se investor zavazuje uhradit smluvní pokutu ve výši 15 000 000 Kč pro fázi „J“ a 30 000 000 Kč pro Chaberské terasy. 

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.