Zastupitelé schválili firmu pro revitalizaci třešňovky i návrh změny hranic MČ

Chaberští zastupitelé se ve středu 11. září 2024 sešli, aby projednali důležité otázky týkající se rozvoje městské části. 

Plánovaná fáze Zeta projektu Nové Chabry spadá do katastrálního území Čimic a územní správy městské části Prahy 8. Právě zde má být vybudováno nové sportoviště, jehož podobu si chaberští občané odhlasovali ve veřejné anketě. Vzhledem k právním komplikacím ohledně správy majetku na území jiné městské části vyvolaly Dolní Chabry návrh na změnu hranic. Sousední Praha 8 poslala návrh na úpravu hranic a zároveň tím vyjádřila zájem získat do svého území rozsáhlé pozemky nacházející se v Dolních Chabrech, které jsou pro ni součástí rozvojové lokality směnou za jiné. Chaberské zastupitelstvo s tímto návrhem nesouhlasilo a po dohodě mezi všemi zastupiteli byly přijaty dvě výrazně menší alternativy směny pozemků a posunu hranic, které budou na Prahu 8 zaslány k vyjádření.  

Dále byla schválena smlouva se společností OK Garden, která provede 1. etapu revitalizace bývalé třešňovky za necelé dva miliony. Městská část získala na tento projekt dotaci hlavního města, která pokryje náklady. Již započalo odstraňování náletových dřevin a v plánu je nová výsadba, doplnění mobiliáře a především terénní a sadové úpravy včetně chodníčku. 

Zastupitelé souhlasili se smlouvou o spolupráci se soukromými investory rodinného domu při panelové cestě směrem na Čimice. Smlouva navazuje na v červnu uzavřené memorandum s vlastníky pozemků v rozvojové lokalitě mezi ulicí Milana Kadlece a tzv. západní panelovou cestou, o spolupráci při výstavbě místní obslužné komunikace, tzv. komunikace G, která má zajistit obsluhu budoucích domů. Rodinný dům bude dočasně napojen přes panelovou cestu a v momentě dobudování komunikace G se napojí jak trvalým příjezdem, tak i veškerými inženýrskými sítěmi. Následně dojde k převodu v tu chvíli již nepotřebného dočasného dopravního napojení i s pozemkem pod ním jako veřejné bezmotorové komunikace pro cyklo a pěší do svěřené správy MČ. Technická specifikace tohoto dopravního napojení je obsažena v textu návrhu Smlouvy o spolupráci. Městská část ale může díky této smlouvě a vybudování komunikace získat kultivovanou propojku na západní panelovou cestu, která dosud chyběla. 

Byl schválen dodatek ke smlouvě se společností TrueVestment, která zpracovala návrhy realizace energetický úsporných opatření v chaberských mateřských školách a podala žádosti do dotační výzvy na energetické úspory. Dodatek opravuje administrativní chybu v příloze smlouvy a nemění cenu ani termíny.  

Zastupitelé rozhodli o uzavření dohody o pracovní činnosti se zastupitelkou a současně místostarostkou Barborou Floriánovou na pozici odborného garanta pro rodinnou a seniorní politiku k projektu Obec přátelská rodinám a seniorům 2024. Jedná se o koordinační funkci do konce kalendářního roku k probíhajícím akcím a událostem v městské části financovaným ze získané dotace.  

Schválením Memoranda o spolupráci a uzavření Smlouvy o mlčenlivosti mezi městskou části, společností Prometheus, energetické služby a společností SC Czech ABQ vzniká vzájemná spolupráce stran při hledání možností pro využití tepla z Technického centra Dolní Chabry, jehož projekt je v současné době předmětem řízení o zahájení stavby vedeném odborem výstavby a územního rozvoje Úřadu městské části Praha 8. Uzavření memoranda a vznik koncepce je v případě, že by datacentrum na území Dolních Chaber bylo skutečně vybudováno, důležitým krokem k využití vzniklého tepla a tím i ekologicky udržitelné a energeticky soběstačnější městské části. Podmínkou pro vytvoření koncepcí zcela na náklady společnosti Prometheus je právě uzavření memoranda a smlouvy o mlčenlivosti. 

V rámci informací o rozpočtových opatřeních byl upraven rozpočet o pražskou účelovou neinvestiční dotaci v rámci podílu z daně z příjmů právnických osob ve výši 818 500 Kč na opravu silnic, dále 578 000 Kč obdržených jako výnos daně z technických her a snížení rozpočtu MČ o 164 000 Kč vrácených Praze jako nedočerpaná část dotace do školství a doplatek podílu z místních poplatků. 

V závěru zasedání informoval 1. místostarosta Stanislav Vyšín o stavu a průběhu oprav podlahy tělocvičny při základní škole.  

Starostka Kateřina Šilhová Šafránková informovala zastupitele o vydaném kladném závazném stanovisku o vlivu stavby na životní prostředí (řízení EIA) Ministerstva životního prostředí ke stavbě dálnice D0 úseky 518 a 519 a zadání právní analýzy ohledně dalšího postupu. Vedle právní obrany proti projektu si městská část klade podmínky pro případ, kdy by stavba na jejím územím realizována byla a o plánované schůzce na ministerstvu dopravy. 

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.